Oliwa z oliwek Arbequina jest typem oliwy pochodzącej z oliwek Arbequina, jakie są znanym rodzajem uprawianym zwykle w Hiszpanii, w obwodach takich jak Katalonia i Andaluzja. Oliwa Arbequina jest doceniana za swoje wyjątkowe walory smakowe i zapachowe. Oliwa z oliwek Arbequina jest popularna z łagodnego, owocowego smaku z nutami jabłka, banana i migdałów. Jest mniej gorzka i pikantna niż inne typy oliwy z oliwek, co czyni ją popularnym wyborem do sałatek, sosów i innych dań, w których subtelny smak jest niezbędny. Ma zawsze jasnozłoty kolor z zielonymi refleksami. Jest zazwyczaj bardziej wyrafinowana i lekka w zestawieniu do kolejnych oliw z oliwek, co sprawia, że jest klasyczna do stosowania na surowo, np. jako dressing do sałatek. Oliwa Arbequina jest obfita w zdrowe tłuszcze jednonienasycone oraz przeciwutleniacze, jakie potrafią korzystnie działać na zdrowie serca oraz ogólną wydolność organizmu. Jest powszechnie tworzona metodą tłoczenia na zimno, co powoduje pozostawić jej naturalne właściwości oraz walory smakowe. Mechanizm ten polega na mechanicznym wyciskaniu oliwek bez użycia dużej temperatury czy chemikaliów. Jeśli planujesz zakup oliwy z oliwek Arbequina, warto zwrócić uwagę na jej pochodzenie oraz metodę produkcji, aby upewnić się, że kupujesz towar wysokiej jakości.
Oliwa Arbequina jak powstaje. Proces produkcji oliwy z oliwek Arbequina ma kilka ważnych kroków, jakie mają na celu zachowanie jej wyjątkowych walorów smakowych i zdrowotnych. Oliwki Arbequina są niejednokrotnie zbierane ręcznie, co daje na wybór tylko dojrzałych oraz zdrowych produktów. W poszczególnych przypadkach stosuje się fachowe urządzenia do mechanicznego zbioru, co przyspiesza proces, jednak może nie być tak selektywne jak ręczny zbiór.
Oliwki są transportowane do młyna jak najszybciej po zbiorze, aby uniknąć fermentacji oraz utraty jakości. Często wykorzystuje się specjalne kontenery, które zmniejszają uszkodzenia owoców. Przed rozpoczęciem tłoczenia, oliwki są myte, aby wyeliminować wszystkie zanieczyszczenia, takie jak miał, liście czy gałązki. Oliwki są miażdżone za pomocą kamiennych lub metalowych młynów. Mechanizm ten rozdrabnia zarówno miąższ, jak również pestki oliwek, tworząc pastę oliwkową. Pasta oliwkowa jest starannie mieszana w specjalnych kadziach, aby uwolnić olej z komórek oliwek. Mechanizm ten trwa przeważnie od 20 do 40 minut i realizuje się w zadanej temperaturze (nie przekraczającej 27°C), co daje zachować istotne składniki wartościowe oraz aromaty. Oliwa Arbequina jest produkowania na zimno. Najbardziej klasyczna metoda, w której olej jest tłoczony z pasty oliwkowej bez zastosowania dużej temperatury. Dekantacja. W poszczególnych nowoczesnych młynach używa się systemy dekantacyjne, które oddzielają olej od wody oraz pozostałości miąższu za pomocą siły odśrodkowej. Olej jest dalej filtrowany, aby wyeliminować wszystkie pozostałości miąższu, jakie potrafią działać na jego przejrzystość i trwałość. Oliwa z oliwek Arbequina jest pozostawiana niefiltrowana dla bardziej intensywnego smaku, jednak potrafią mieć krótszy okres przydatności do zjedzenia. Ostatnim etapem jest butelkowanie oliwy. Oliwa Arbequina https://vivaoliwa.pl/pokaz-produkt/oliwa-z-oliwek-extra-virgin-coupage-picual-i-arbequina-puerta-de-las-villas-05l/19 jest zwyczajnie przechowywana w ciemnych szklanych pojemnikach lub stalowych puszkach, które zabezpieczają ją przed słońcem, jakie może powodować jej szybkie psucie się. Gotowa oliwa z oliwek Arbequina jest trzymana w korzystnych warunkach (chłodne miejsce, ciemne miejsce) do czasu dystrybucji. Istotne jest, aby unikać prezentacji na światło słoneczne i duże temperatury, by zachować jej wartość. Oliwa arbequina jej wytwarzanie to mechanizm, który wiąże tradycję z technologią, myśląc o najwyższą jakość produktu końcowego.