Szkoła Podstawowa nr3 im. Juliana Tuwima w Nowej Soli - logo
Publiczna Szkoła - Julian Tuwim Lokomotywa
archiwum uroczystości aktualnosci certyfikaty nasi najlepsi dokumenty uczniowie kadra plan samorząd kontakt oferta historia zebrania kalendarz dzwonki programy podręczniki wspolpraca koła galeria inne szkolne nowa sól


Logo Polski Internet

Szkoła Promująca Zdrowie

Pierwszy dzień wiosny 2009

piątek, 20 marca 2009
Zamieścił(a): admin
odsłon: 870

Celem imprezy "Powitanie Wiosny" była edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży szkolnej poprzez promocję zasad aktywnego stylu życia, zbilansowanej diety oraz dbanie o środowisko naturalne poprzez ekologię na co dzień.
W imprezie połączyliśmy zaplanowane działania w roku szkolnym 2008/2009 z programu Szkoły Promującej Zdrowie, programu "Jem kolorowo", programu "Trzymaj Formę" oraz planu pracy Samorządu Szkolnego, których treści ze sobą ściśle korelują. Do wspólnej zabawy przygotowywaliśmy się już od dwóch tygodni. Jednym z punktów imprezy, był konkurs plastyczny na "Portret Wiosny", w którym I miejsce zdobyła wspólna praca uczennic klasy VIb: Natalii Skowerskiej, Zuzanny Lubarskiej, Pameli Malczuk i Nicoli Bieńkowskiej, II miejsce zdobyła praca uczniów klasy IV: Szymona Brzozowskiego i Jana Radziwona, III miejsce przypadło uczennicom klasy IV: Marcelinie Bojdak, Izie Chruścickiej i Adriannie Kołek. Ponieważ prace były bardzo ładne a wybór był bardzo trudny, więc jury przyznało jeszcze dwa wyróżnienia dla pracy plastycznej Anny Chmielewskiej i Wiktorii Siekluckiej z klasy IV.
Kolejnym punktem imprezy było przygotowanie przez uczniów klas IV-VI dekoracji okien, stanowisk i prezentacji multimedialnej wylosowanego koloru grupy warzyw i owoców, przedstawienie ich historii, wpływu na zdrowie i urodę, zastosowania w kuchni, a także innych ciekawostek.
Zabawę rozpoczęliśmy wspólnym obejrzeniem wiosennego przedstawienia przygotowanego przez klasę Vb z wychowawczynią Janiną Gorzelaną.
Po prezentacji multimedialnej uczniowie mieli możliwość zapoznania się ze wszystkimi grupami warzyw i owoców na przygotowanych wcześniej stoiskach. Można było dotknąć, powąchać, a nawet degustować, a degustacji nie było końca.
Elżbieta Kwaśniewska

Zdjęcia z imprezy można obejrzeć tutaj.

skomentuj